
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklamalarda bulunan ALTSO Başkanı Eray Erdem, Ankara’da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştüğü toplantı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İkamet sorununun Alanya’da yaşayan herkesin sorunu olduğunu söyleyen Erdem, “Alanya’da ikamet sorununu sıradan bir sorunmuş gibi göremeyiz. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki farka baktığımız zaman siyah ile beyaz kadar net. Bu kadar açık ara var. Bu sorunu bir sektöre, sektörün temsilcilerine yıkarsak hata yaparız. Taksici, bakkal, hastaneler muzdarip. İptal edilen ikamet sayılarına baktık. Antalya olarak aylık kayıp yaklaşık 150 milyon Euro civarında. Bu piyasaya akan para. Alanya’daki 60 milyon Euro ölçeğinde. Alanya’ya her ay piyasaya 60 milyon Euro aktığını düşünün. Ekspertiz değeri 200 bin doların altında bir gayrimenkul alınıyorsa ikamet alınamıyor. Alanya’daki konut metrekareleri 50 metrekareden başlayıp 100 metrekareye kadar gider. Bu metrekaredeki bir konutun 200 bin dolar maliyet teşkil etme şansı yok. Ya büyük konuta çevireceğiz. Ona da alıcı bulamayız ya da bununla ilgili bölgesel bazlı bir düzenlemeye ihtiyacı var. Mahalle bazlı yapılan kota uygulamasının şehir bazlı olması gerektiğini söyledik. Kota yerel nüfusun yüzde 20’sini geçerse yabancıya kapatılıyor. Göç İdaresi Başkanı bunların notlarını aldı. Şu an 6 aydır herkese ikamet veriliyor. Bu süre zarfında gerek ilgili bakanlıklar gerek alt birimler gerek bizlerden arada görüşü sorularak eni ikamet yasası ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Muhtemelen bu yılın sorununa doğru şekillenmiş ve yayımlamış olur. İsteğimiz bölgemizin taleplerini ve sıkıntılarını giderecek şekilde olması yönünde. Bunu bakan bey de söyledi. Türkiye’de bu işle uğraşan inanın tek oda biziz. Başka ilgilenen hiç oda yok. Bizim gibi raporlayan, sürekli tabiri caizse bas bas bağıran, çünkü Alanya’nın bu noktada kaybedecek bir saniyesi yok. Bu enflasyonist ortamda bu kadar pahalılık varken, önümüzdeki yıl Alanya turizmi 2025’de çok daha kötü olacak. Benim bütün iş insanlarına tavsiyem lütfen herkes önümüzdeki süreçte ayağını bu gelecek duruma göre uzatsın. Anlık, günlük manevralarla, tedbirlerle çok risk almadan hatta bakan bey gündeme getirdi, planlı, programlı, küçülerek. Çünkü bu gidişatta Alanya bu işten en büyük zarar görecek bölge. Umutsuz değiliz, çaba sarf ediyoruz ama görünen köyde kılavuz aramaya gerek yok. Biz de burada kendi ölçeğimizde şehir, firmalar, idareciler, iş insanları olarak alabileceğimiz tedbirleri alalım diye tavsiyede bulunuyorum” dedi.
“BU TÜR SORUNLAR HERKESİN SORUNU”
Güzelbağ Sanayi Sitesi ile ilgili de konuşan Erdem, “Alanya’daki bir galericinin, gıda toptancısının sorunu benim de sorunum. Çünkü yaşadığım binanın altında hizmet veriyor. Bu tür sorunlar sadece şehirdeki iş insanlarının değil, herkesin sorunu. Bu konuya önemle eğildik. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile görüştük. Sağ olsun birkaç hafta içerisinde plan tadilatını yaptı. Alanya Belediyesi ve ALTSO geçtiğimiz 8-10 yılda bu konuyla ilgili bir araya gelebilmiş olsaydı bu sorun şimdiye kadar hallolmuştu. Kimseyi kötülemek anlamında konuşmuyorum. Seçimlerden sonra Alanya Belediye Başkanı Osman Özçelik ile bir araya geldik. Sayın başkan konu bundan ibaret. Alanya için artık tahammül sınırı kalmamış önemli bir sorun, bu işi birlikte yürüteceğiz dedik. Özçelik de hay hay dedi. Birlikte bu konunun takipçisi olacağımızın sözünü kooperatif üyelerine verdik. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
“HERKESİN BU KONUYA SAHİP ÇIKMASI LAZIM”
Alanya’nın turizm kimliği ile ilgili de açıklamada bulunan Erdem, “Bizi cezbeden bir şehirden geçiyorsak aklımıza şunu yazarız. ‘Dönüşte birkaç saat ayıralım, bu şehri gezelim’ deriz. Bazı şehirlerde bir an önce buradan kaçalım dedirtir. Çok üzülerek söylüyorum. Alanya şimdi o durumda. Şehirde bize davet çıkaran görüntü yok. Herkesin kendince sıralayabileceği sebepler vardı ama bizim bunlarla ilgili acil eylem planları geliştirmemiz lazım. Bunu ne oda olarak ben ne belediye ne de başka bir kurum tek başına yapabilir. Ancak bir arada durursak olur. Bu şehirde yaşayan herkesin bu konuyu sahiplenip buraya kamuoyu olarak destek olması lazım. Bizler proje geliştireceğiz, fikir sunacağız. Kimlik tanımlaması yapacağız. Bu doğrultuda bir yol haritası ile yol almamız lazım. ALTAV ile yaptığımız toplantıda dedik ki dönem dönem fuar ziyaretleri, stant açmış dönemleri değil ama biz bunun böyle doğru olduğuna inanmıyoruz. Birlikte yapalım. ALTAV üst olsun. Onun altında belediye, odalar, özel şirketler de olsun. Bütçe yapalım. 5 cılız stant olacağına bir fuarda ses getiren stant olsun. Bu konuda fikir birliğine vardık. Şehrimizi turizmde hak ettiği yere getirme çabalarımız devam edecek. Bir Alanya’mız var. Sahip çıkmakla mükellefiz. Önümüzdeki yollarda artık Alanya ekonomik olarak tatmin etmez bir şehir haline gelirse, sosyal olarak sorunlarla boğuşan bir şehir haline gelirse herkes kendine ikinci, üçüncü alternatif seçmek zorunda kalacak ama bu bana göre bizlerin başarısızlığı, ayıbı olur. Elimizde pırlanta bir şehir var İlla ki eksiklerimiz vardır. Bize düşen bu eksikleri tespit edip her birlikte çözüm odaklı çalışmak olmalı.
SEVİLGEN: “ALTYAPI YOK”
Meclis Üyesi Hilmi Sevilgen de, ulaşım sorunlarına değinerek şu an Alanya’da insanların gelip oturacağı ve yaşayacağı altyapının bulunmadığını söyledi. Sevilgen, “2018’de avokadonun coğrafi işaretini aldıktan itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda geçsin istiyorum. Bunun olmaması için neden yok. Avokadonun gümrük çıkışını yapamıyoruz. Gürcistan’a avokado gönderdim ama ürün Antalya’dan gitti” dedi. Erdem de, “Konuyla ilgili girişimlerimiz var. Buna sonuç aldıracağız” diye cevap verdi.
GÖKÇE: “ALANYA’YI GELEN ÜNLÜLERE DAHA GÜZEL TANITABİLİRİZ”
Meclis üyesi Mehmet Özal Gökçe, “Alanya’ya birçok ünlü geliyor. Bu ünlüler Alanya’da bir gece konaklamıyor. Bence önce bunu sorgulamamız lazım. Alanya’nın tanıtımını yapmıyor. Alanyalı sanatçı Deniz Seki sezonu burada açtı bir tweet attı. Türkiye’de gündem oldu. Kendimizi sorgulamamız lazım. Gelen sanatçılar, ünlüler niye Alanya’da konaklamıyor? Niye İzmir’de konaklıyor? İzmir’in reklamını yapıyor? Bence biraz iç piyasaya da almamız lazım. İç piyasadaki turizmimiz birçok dış ülkeden daha pahalı. İnsanlar tatile artık Bodrum, Alaçatı’ya gideceğine daha pahal geldiği için yabancı ülkeye gidiyor. Alanya’yı gelen ünlülerle daha güzel tanıttırabilirsek. Bir ünlü geliyor. 2 saat sahne alıyor. Akşam geri uçuyor. Bir gece konaklamıyor. Niye konaklamıyor? Bunu sorgulamak
lazım” dedi. Meclis Başkanı Mehmet Kural da, “Gerçekten üzerinden önemle durulması gereken bir konu. Organizasyonların birçoğunu Alanya Belediyesi yapıyor. Onların da bu konuda dikkatlerini çekebiliriz” diye konuştu.